Toerisme-online

 

Gemeente Tielt

         

Plaatsen in Tielt

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Tielt

Tielt is een plaats en stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente bestaat uit Tielt zelf nog uit de deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle. Tielt-centrum is de grootste en meest bevolkte deelgemeente, de andere deelgemeenten zijn kleinere landelijker dorpen.

Bezienswaardigheden zijn: de Hallentoren, de restant van de lakenhalle en/of schepenhuis, erkend als UNESCO-Werelderfgoed; De decanale Sint-Pieterskerk met monumentale preekstoel en gebeeldhouwde communiebank; De Paterskerk; De Onze-Lieve-Vrouwekerk; De Sint-Jozef Werkmanskerk; Huis Mulle de Terschueren; Cultuurcentrum Gildhof; Beeld van generaal Maczek, Beeld van Tanneken Sconyncx en van Olivier de Duivel (allen van Jef Claerhout); De Molenlandroute bezoekt de ruime streek rond Tielt. De stad wordt namelijk beschouwd als hoofdstad van Molenland; De Poelbergmolen.

Vanaf 1959 profileert Tielt zich als Europastad. Om de vijf jaar rijdt de Europastoet uit op de zondag van de Tieltse Europafeesten. Deze jaarlijkse feesten vinden plaats tijdens het eerste weekend van juli, met optredens, braderie, straattheater, bluesfestival in de Patersdreef en vuurwerk. Europastad Tielt heeft zijn bezoekers heel wat te bieden. Zowel Tielt als deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle bieden een uniek aantal bezienswaardigheden, monumenten, kerken en vooral de molens, waarrond de Molenlandroute uitgestippeld werd. Voor algemene informatie en folders over Tielt en bezienswaardigheden of over de Tieltse zustersteden Brignoles, Bruneck-Brunico, Gross Gerau en Szamotuly kunt u terecht bij de dienst info-toerisme-feestelijkheden in het stadhuis, alsook voor brochures en informatie rond ‘dagtrips voor groepen’. Eveneens zijn hier diverse wandel- en fietsroutes te verkrijgen.Tielt ligt 25 km ten zuidoosten van Brugge, centraal in het Molenland. Het is een gemoedelijke provinciestad, die overigens in de loop der eeuwen heel wat oorlogen en verwoestingen heeft moeten doorstaan. Het stadhuis is een voormalig kloosterhuis uit 1275. Het stedelijk archief bewaart tal van oude oorkonden en een zeer goede collectie schilderijen. Trots van Tielt is de halletoren en het belfort, met een klokkenhuis (36 klokken) in renaissancestijl en een uivormige spits. De toren maakt deel uit van de in 1275 gebouwde Lakenhalle. Het gehele complex is ettelijke malen zwaar beschadigd, maar telkens weer door de Tieltenaren herbouwd. De Sint Pieterskerk is een in 1720 verbouwde hallenkerk uit de 11de eeuw. Zeer bezienswaardig zijn in het interieur de rococopreekstoel (1867) en de gebrandschilderde ramen. Het Stockkapelletjes werd in de 17de eeuw door een Spaans edelman gebouwd. De gebrandschilderde ramen beelden het verhaal van de pest in het Tieltse land uit. Tielt voelt zich Europastad. Ieder jaar, het 2de weekend van juli, worden er Europafeesten gehouden. Een gastronomisch herfstfestival valt in de maanden oktober-november. Door Tielt loopt ook het mooie Poelbergwandelpad. Ook zijn er tal van fietsroutes uitgezet, die leiden naar de mooie dorpen van het Molenland. Tielt is het vertrekpunt van de 'Molenlandroute' (68 km), die voert langs de talrijke oude windmolens in akkers en weiden. West-Vlaanderen telt nog 68 molens. Kanegem, Meulebeke, Ruiselede een Aarsele zijn alle typische molendorpen. De Bruegelfeesten, die om de twee jaar plaatsvinden, trekken veel bezoekers.... naar website 

Aarsele: In het molenland rondom het stadje Tielt liggen tal van aardige dorpjes, waarvan Aarsele, oostelijk van Tielt en op de provinciegrens met Oost-Vlaanderen, een typisch voorbeeld is. Wie de 'Molenlandroute' door dit oer-Vlaamse gebied volgt, zal in Aarsele een karakteristieke windmolen en een mooi romaans kerkje te zien krijgen.