Toerisme-online

 

Gemeente Tienen

         

Plaatsen in Tienen

   

 

Tienen

Tienen is een plaats en stad in de provincie Vlaams-Brabant in België. De stad telt ruim 32.000 inwoners en ligt op een hoogte van 40 meter. Tienen bestaat uit de deelgemeenten Tienen, Bost, Goetsenhoven, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem, en Vissenaken. Tienen ligt aan de Grote Gete of Tiense Gete. Deze rivier werd in 1525 bevaarbaar tot in de stad waardoor Zoutleeuw in deze periode sterk aan belang verloor.

Bezienswaardigheden: Stadhuis; Het Suikermuseum; Museum Het Toreke; Onze-Lieve-Vrouw-Ten Poelkerk; Sint-Germanuskerk; etc.

Landschappen: De drie tumuli - Bietenroute - Hagelandse rolskiroute - Suikerroute - Rozendaal vallei - Viander

Evenementen: Het Dertienmaal: Bedevaart tussen Hakendover en Grimde (nacht van 16 op 17 januari); Karnavalkermis (van het weekend voor tot het weekend na Aswoensdag); Karnavalstoet: door het centrum van Tienen (zaterdag voor Aswoensdag); Paardenprocessie te Hakendover (Paasmaandag); Erfgoeddag (in de loop van de maand april); Suikerrock (laatste weekend van juli); Beiaardconcerten: op de Witlockxbeiaard van de Sint-Germanuskerk op de Veemarkt (iedere woensdagavond in juli en augustus); etc.

Als scharnierpunt tussen Hageland en Haspengouw, op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië, vind je Tienen op de landkaart. De stad strekt zich uit over meer dan 7.000 hectaren en telt ongeveer 32.000 inwoners. Voor buitenstaanders is Tienen in de eerste plaats bekend om zijn suikerklontjes, al heeft onze stad nog heel wat meer te bieden. Wil je Tienen beter leren kennen, dan is een bezoek een must! 

14 kilometer zuidoostelijk van Leuven aan de weg naar Sint-Truiden, ligt in de provincie Brabant de door zijn suikerindustrie alom bekende stad Tienen. Het Stadhuis, gebouwd in renaissance-stijl dateert uit 1635 en werd in 1836 nogal grondig verbouwd. De kerk van O.L.-Vrouwe-ten-Poel (eind 13de eeuw) was in oorsprong een kapel aan een poel. In de 15de eeuw werd de eigenlijke kerk gebouwd; de toren, 70 meter hoog, volgde in 1660. St.-Germanus, waarvan wordt aangenomen dat er in de 9de eeuw al met de bouw is begonnen. In het midden van de 12de eeuw werd de kerk uitgebreid met 4 torens. Een brand in 1536 had een herbouw in gotische stijl ten gevolge, waarbij een toren gespaard bleef, die in het begin van de 18de eeuw werd voorzien van een beiaard. In de omgeving van Tienen ligt de gemeente Hakendover, bekend door de reeds in 700 vermelde paardenprocessie op Paasmaandag. In Orp-le-Grand, ten zuiden van Tienen, staat de romaanse kerk van Ste-Adele (eind 12de eeuw) met een massieve vierkante toren, gebouwd op de fundamenten van 2 Romeinse villa's. 

ALPHA HOTEL:  Het 3-sterren Alpha Hotel ligt in Tienen, in de provincie Vlaams-Brabant. Ontdek de prachtige natuur en fiets de Suikerroute die vanaf de Grote Markt in Tienen start. Ook een bezoekje aan het bruisende Brussel behoort tot de mogelijkheden. Alpha Hotel beschikt over 18 comfortabel ingerichte hotelkamers die standaard zijn voorzien van een televisie, radio, bureau, kluisje, wekker, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met een bad en/of douche en toilet. Begin uw dag goed met een heerlijk ontbijt in de ontbijtruimte van het hotel. Ook kunt u in het hotel-restaurant terecht voor een smakelijke lunch en een uitgebreid diner met regionale en seizoensgebonden gerechten. Aan het einde van de dag praat u nog even na onder het genot van een drankje in de gezellig hotelbar.... meer info bij HotelSpecials