Toerisme-online

 

Gemeente Torhout

         

Plaatsen in Torhout

   

 

 

Torhout

Torhout is een plaats en stad in de provincie West-Vlaanderen in België. Torhout wordt als hoofdstad van het Houtland beschouwd. Voor de spellingshervormingen werd Torhout als Thourout gespeld; in West-Vlaanderen wordt de naam dan ook nu nog steevast als "Toeroet" uitgesproken. Torhout heeft geen echte, vroeger onafhankelijke, deelgemeenten, maar op het grondgebied liggen wel nog enkele kleine dorpjes, zoals Wijnendale en Sint-Henricus. De kleine parochie Sint-Henricus bevindt zich op de weg van Kortemark naar Lichtervelde, en ligt dichter bij de dorpskernen van deze beide gemeenten dan het stadscentrum van Torhout zelf. Aan de rand van Torhout-centrum bevinden zich nog de parochies De Driekoningen (parochie Sint-Jozef Arbeider) en Don Bosco.

Bezienswaardigheden en toerisme: Torhout bezit een Romaanse St.-Pietersbandenkerk, die na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd werd volgens de plannen uit de 12e eeuw. De gebombardeerde toren werd naar de plannen van de lokale architect 'Willem Nolf' gerestaureerd. Het stadhuis in Duitse barok opgetrokken in 1713. Het gebouw staat centraal op het marktplein.
Tussen Torhout en Oostende ligt de Groene 62, een voormalige spoorweglijn die tegenwoordig een natuur-, wandel- en fietsgebied vormt. Het kasteel en het bos van Wijnendale, net buiten het centrum van Torhout. Maria van Bourgondië overleed, 25 jaar oud, aan de gevolgen van een val van haar paard tijdens een valkenjacht in de bossen van Wijnendale. In het kasteel vonden op 25 mei 1940 de belangrijke gesprekken plaats tussen koning Leopold III van België en zijn ministers die na de oorlog resulteerden in de koningskwestie. Verder: Kasteel d'Aertrycke en Kasteel Ravenhof. De bekende jaarlijkse loop- en ultraloopwedstrijd 'De Nacht van Vlaanderen' vertrekt uit en komt aan in Torhout. Eind juni vindt ook de jaarlijkse paardenmarkt plaats.

Torhout is evenals Roeselare een streekcentrum in het Houtland. Het wordt wel 'sparrestede' genoemd, een begrijpelijke naam in het Houtland. Het stadhuis is opgetrokken in barokstijl en dateert uit 1713. Het gebouw bezit een typisch schilddak. Het Heemkundig Museum, in het stadhuis ondergebracht, toont onder andere een collectie Torhouts aardewerk. De Sint-Pietersbandenkerk werd na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd naar de plannen van de romaanse 12de-eeuwse kerk, waarvan de fundamenten, de basis van de geveltoren en de westgevel bewaard zijn gebleven. Op de Markt en in de Nieuwstraat bevinden zich enige hardstenen stadspompen uit het begin van de 13de eeuw. Het 13 ha grote bos 'Groenhove' is voor publiek opengesteld. Er zijn wandel- en ruiterpaden, speelweiden en visvijvers. De 'Houtlandroute' (68 km) loopt door het hart van West-Vlaanderen, ten zuidwesten van Torhout. Dichtbij ligt het Kasteel van Wijnendale, oorspronkelijk een waterslot, dat Robrecht de Fries (11de eeuw) als jachtslot gebruikte. Later,onder Gwijde van Dampirre, werd het tijdelijk het bestuurlijk centrum van het graafschap Vlaanderen. 

Torhout, groene long van West-Vlaanderen. In het centrum van de oudste stad van het Graafschap Vlaanderen treft men nog diverse historische bezienswaardigheden aan: de Romaanse Sint-Pieterskerk die na de 2de wereldoorlog werd gereconstrueerd (op de fundamenten van de oude kerk uit 1080), het stadhuis met Vlaams barokke klokgevel (1713), het oud hospitaal Ten Walle (1229) in classicistische stijl met muurankers van 1606 en 1731, diverse (omwalde) moten waaronder 's Gravenwinkel, de vroegere stedelijke verblijfplaats van de graven van Vlaanderen gedurende de Torhoutse jaarmarkten, diverse stadspompen, enz..Buiten het centrum, ongeschonden natuur : Torhout de sparrestede, Torhout hoofdstad van het Houtland. Landelijke paden en dreven, uitgestrekte bossen, waarvan sommige toegankelijk voor het publiek. Kortom, Torhout een oase van rust en natuurschoon. Ieder jaar vinden heel wat festiviteiten plaats zoals de paardenmarkt, de internationale 100 km wandel-en jogging wedstrijd Nacht van Vlaanderen, carnaval, kasteelfeesten, enz.. Tussen het stadhuis en de kerk is er tevens elke week de drukbezochte woensdagmarkt. Culinair zijn er de Torhoutse mosterd, de Wijnendalekaas, het bier Thouroutenaere, het Wostyntje, de mosterdjenever en de Thouroutenaere Pastei. Torhout, je bent er hartelijk welkom, je wordt er verwacht.... naar website

HOSTELLERIE 'T GRAVENHOF:  De hotelkamers van Hostellerie ’t Gravenhof zijn standaard voorzien van airconditioning, een telefoon, radio, flatscreen televisie, minibar, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met douche en toilet. In het hotel kunt u gebruikmaken van draadloos internet. ’s Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar bij Hostellerie ’t Gravenhof (behalve op maandag en dinsdag!). Geniet ’s middags van een drankje in de lounge bar. Bij mooi weer is het goed toeven op het terras. Laat u ’s avonds in het restaurant met open haard verwennen met een romantisch diner. Op dinsdag en woensdag is het restaurant niet geopend, maar kunt u terecht in een van de eetgelegenheden in de buurt van Hostellerie ’t Gravenhof.... meer info bij HotelSpecials 
 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!