Toerisme-online

 

Gemeente Veurne

         

Plaatsen in Veurne

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit! 

Veurne

Veurne is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Veurne is een typisch provinciestadje en, ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkust en Westhoek, samen met steden als Ieper en Poperinge. De gemeente Veurne bestaat uit 11 deelgemeenten. Veurne zelf is de grootste kern en telt veruit de meeste inwoners. De andere deelgemeenten zijn kleine polderdorpjes; dit zijn Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie.

De Sint-Walburgakerk is een kerk waarvan het koorgedeelte vroeg-gotisch is uit de 14e eeuw en het ander gedeelte neo-gotisch uit het begin van de 20e eeuw. Ze is ontstaan uit een 9de-eeuwse kapel. Het is een enig voorbeeld van een groots opgevatte gotische kerk, die onvoltooid bleef. Deze kerk bevindt zich in het stadspark, waar de onafgewerkte citerne staat.
De Sint-Niklaaskerk uit de 12de eeuw, verbouwd in de 15de eeuw. In de toren hangt een klok ('t Bomtje) uit 1379 en een beiaard. Het 13de eeuwse portaal is opvallend. Het Landshuis, tot 1586 de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij Veurne, daarna dit van de stad en kasselrij Veurne, tot 1795-1796. Vanaf dan tot 1982 deed het Landshuis dienst als gerechtshof; sindsdien is het een deel van het stadhuis. Drie kamers zijn in de 18 eeuw van goudleer voorzien. Verder: Het Spaans Paviljoen; De Vleeshalle; Het Kasteel Beauvoorde in de deelgemeente Wulveringem.

Het stadje Veurne, in het vruchtbare polderland, ligt 5 km ten zuidwesten van De Panne. Veurne-Ambacht, waarvan Veurne de voornaamste plaats is, wordt in de volksmond 'Bachten de Kupe' genoemd. De naam is niet te vertalen en ook nergens vanaf te leiden, maar hij staat voor gastvrijheid en rust. De stad is omringd door mooie en interessante dorpen als Wulveringen, waarin Waterkasteel 'Beauvoorde' ligt (1519-1617) of als Houtem met zijn 15de eeuwse hallenkerk. De markt van Veurne behoort tot de mooiste van geheel Vlaanderen. Pronkjuweel is het stadhuis met zijn Vlaamse renaissancegevels, waarvan het linkergedeelte dateert uit 1596 en het rechter uit 1612. Het interieur is zeer rijk: goudleren wandbekleding en fraai meubilair. Naast het stadhuis staat het gerechtshof, een renaissancegebouw, en het voormalige 'Landhuis' van de kasselrij Veurne; het dateert uit 1613-1621. Het interieur bevat onder andere een prachtige schouw van Hieronymus Stalpaert, een vroeg 17de-eeuwer. Rechts van het gerechtshof prijken vijf huizen met trapgevels. De gehele markt is trouwens omringd door prachtige gevels, onder andere van gildehuizen. Het Spaans Paviljoen op de hoek Grote Markt-Ooststraat dateert uit de 15de en 16de eeuw en was hoofdkwartier van de Spaanse officieren onder de Spaanse bezetting. Tegenover dit Paviljoen staat de Oude Vleeshal, gebouw in 1615 met symmetrische gevel en zuilengalerij. Van de Sint-Walburgakerk, gebouwd in vroeg-gotische stijl, bestaat alleen het koor (13de eeuw); het dwarsschip dateert uit 1902, evenwel in vroeg-gotische stijl nagebouwd. Het laat-gotische belfort uit 1405, dat duidelijk veel eerder is gebouwd dan het gerechtshof waar het nu bij hoort, rijst fier boven de daken van het stadje uit. In het stadspark vindt men resten van de oude burcht en van de oude Sint-Walburgatoren (ongeveer 1350). Iets terzijde van de Grote Markt ligt de gotische Sint-Niklaaskerk (1494-1498), een typische Westvlaamse hallenkerk. De toren, (met beiaard waaronder ''t Bomtje' uit 1379), dateert uit de 13de en 14de eeuw. Veurne heeft twee wandelroutes: het Christiaan Druvepad (45 min.) en het Slabeledekenspad (1 uur). Verder zijn er fietsroutes in de omgeving uitgezet, die gemiddeld 30 km lang zijn. Met de auto kan men de mooie 'Bachten de Kupe'-route (106 km) afleggen; start in Veurne. Het grote, veel toeristen trekkende evenement in Veurne is de Boetprocessie, die rondgaat op de laatste zondag van juli. In deze processie herkent men duidelijk de langdurige Spaanse bezetting van Veurne.... naar website 

Kasteel van Beauvoorde: Het kasteel van Beauvoorde is een waterburcht, 6 kilometer ten zuiden van Veurne. Het gebouw dateert uit de 16de en 17de eeuw en is opgetrokken op de fundamenten van een nog ouder kasteel. Het charmante gebouw, in renaissancestijl met puntgevel, gaat schuil tussen het geboomte van het omliggende park. Het interieur is rijk gemeubileerd en bevat nog belangrijke collecties kunstvoorwerpen, schilderijen en porselein. De twee Koninklijke Academies houden op Beauvoorde jaarlijkse bijeenkomsten. De eigenaar heeft Beauvoorde aan de Academie geschonken, na het kasteel aan een uitvoerige restauratie te hebben onderworpen.

Monumenten: De Boetestad heeft een toerist heel wat te bieden. Met zijn tien landelijke deelgemeenten bezit Veurne tal van bezienswaardigheden: een uniek aantal monumenten, uit de middeleeuwen tot de vorige eeuw. Vooral de bloeiperiode van de 17de eeuw heeft pareltjes nagelaten. Daarnaast vind je er merkwaardige dorps- en stadsgezichten, en zelfs een beschermd landschap, waar onze brochures en folders je de weg wijzen. Maar Veurne moet je ook meemaken tijdens zijn evenementen: op de dag van de Boetprocessie, op het grootse retrofeest Anno 1900, op de manifestaties in Beauvoorde, of op één van die andere activiteiten, die het leven zo aangenaam maken.

Bezienswaardig: Bakkerijmuseum - Gemeentehuis - Kasteel Beauvoorde

VAKANTIEHUIS CAMPAGNE SUR MER: Net iets buiten de drukte van de Belgische kust ligt deze ruime woning, die de luxe van een hotel biedt. Wat houdt dat in? Dat de slaapkamers niet alleen een bed hebben, maar ook allemaal een eigen badkamer, een zithoek en een televisie. Mocht u even genoeg hebben van het gezelschap van uw reisgenoten, dan kunt u zich dus in alle comfort terugtrekken. Maar natuurlijk is er ook alle gelegenheid om gezamenlijk uiterst aangename uren te beleven. Er is een grote woon/eetkamer met open keuken, zodat degenen die het eten bereiden en degenen die de tafels dekken gewoon met elkaar kunnen blijven communiceren. Bij mooi weer is het hier zo mogelijk nog leuker, want er is een grote, zonnige tuin met ligstoelen. De zee is net te ver weg om te kunnen horen, maar wanneer u hier met uw ogen dicht in de zon ligt, is het net zo goed genieten.

VAKANTIEHUIS MARTHA: In het kleine centrum van dit Polderdorp vindt u deze knusse en sfeervol ingerichte vakantiewoning. Aan de eettafel van het vakantiehuis is genoeg plek voor iedereen. Geniet met zijn allen van een heerlijk avondmaal en sluit deze af met een fijn gezelschapsspel. Na een lange dag vol met avontuur geniet u van een warme regendouche om vervolgens bij de houtkachel een goed boek te lezen en tot rust te komen. Het vakantiehuis is de perfecte uitvalsbasis om met uw gezin op pad te gaan. Denk voor een gezellige familie dag aan het nabij gelegen Plopsaland en Plopsaqua. Of vertoef een dag aan het strand van de kustplaatsen De Panne of Koksijde. Via de kusttram is zelfs mogelijk om alle andere Vlaamse kustplaatsen aan te doen. Iets verderop ligt de grens met Frankrijk, breng een bezoek over de grens om je in Franse sferen te wanen en haal een heerlijk stokbrood om de volgende dag mee te ontbijten. Fietsend de omgeving verkennen? Stal de fietsen dan gerust in de beschikbare berging.... meer info bij Chalet.nu