Toerisme-online

 

Gemeente Vorselaar

         

Plaatsen in Vorselaar

   

 

 

Vorselaar

Vorselaar is een klein pittoresk dorpje in hartje Kempen. Een echte landelijke gemeente met nog veel bossen, velden en groen. Maar anderzijds beschikt Vorselaar best wel over wat historische bezienswaardigheden. De gemeente Vorselaar, 7 km ten noordwesten van Herentals, is in feite een groot natuurpark, zo uitgestrekt zijn er de bossen en de heidevelden. De Frankische driehoekige markt is bijzonder aantrekkelijk. In Vorselaar is een tamelijk belangrijke diamantbewerking gevestigd. De Sint-Pieterskerk heeft een eigenaardige bakstenen toren met een peervormige spil (1781). Het kasteel 'De Borrekens' is een prachtige waterburcht, oorpsronkelijk ui de 13de eeuw, thans fraai gerestaureerd.... Gemeente Vorselaar  

Wikipedia: Vorselaar is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. De Kempense gemeente telt ruim 7000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

Bezienswaardigheden
In Vorselaar staat een waterkasteel genaamd de Borrekens . Het werd gebouwd omstreeks 1270 door de ridders van Rotselaar. In 1678 werd het heropgebouwd en werd het omringd met stenen wallen. Het kasteel bestaat uit wit zandsteen afkomstig uit Vilvoorde. Het werd tot voor kort bewoond door een baron.
Op het punt van het marktplein prijkt een schandpaal. Hij werd in het jaar 1759 opgericht door Graaf van de Werve. Deze onlangs gerestaureerde schandpaal is vervaardigd uit blauwe hardsteen, en rust op een voetstuk met drie treden.
Verder is er een ook een omwalde hoeve, het Schrans. Deze werd rond 1580 opgericht als toevluchtsoord. Het was immers de tijd van de Geuzen en hun strijd tegen de Spanjaarden. Later werd het ook het woonhuis van Kardinaal Van Roey.

Natuurgebieden
Domein Krabbels-Lovenhoek dat in 2007 aangekocht werd door Natuurpunt van de adellijke familie van de Werve d' Immerseel. Het omvat 140 ha en delen ervan zullen na inventarisatie van de natuurwaarde voor het publiek opengesteld worden.... Wikipedia