Toerisme-online

 

Gemeente Welkenraedt

         

Plaatsen in Welkenraedt

   

 

 

Welkenraedt

Welkenraedt (Nederlands: Welkenraat, Waals: Welkenrote, Ripuarisch: Wälekete) is een plaats en gemeente in de provincie Luik in België. De gemeente telt ruim 9000 inwoners. Met de twee buurgemeenten Baelen en Blieberg en het oosten van Voeren vormt ze de zogenaamde Platdietse streek. De plaats behoorde tot het oorspronkelijk gebied van het hertogdom Limburg. De oudere bevolking spreekt gedeeltelijk een Limburgs/Duits grensdialect hoewel de gemeente officieel Franstalig is.
Overige kernen: De deelgemeente Hendrik-Kapelle (Henri-Chapelle). .. Wikipedia   

Amerikaanse begraafplaats in Henri-Chapelle: Het kerkhof, met een oppervlakte van ongeveer 23 hectaren, is in september 1944 door de 1e Amerikaanse Infanteriedivise van het 1e leger ingericht als militaire begraafplaats. De architecten van dit complex waren Holabird, Root en Burgee, terwijl Frans Lippens de tuinarchitect was. Allen waren afkomstig uit Chicago, Illinois (USA). Het kerkhof en gedenkteken zijn in 1960 voltooid. De officiële openingsplechtigheid werd op 9 juli 1960 gehouden.

Deze plaats herinnert ons aan 7.989 militaire oorlogsslachtoffers, die gevallen zijn tijdens twee verschillende perioden van de Tweede Wereldoorlog, enerzijds de doorstoot van het 1e Leger in september 1944 naar Noord-Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg en Duitsland en anderzijds het verbitterde Ardennenoffensief, toen dit gebied onder de voet werd gelopen door de vijand en op deze plek een vooruitgeschoven verdedigde stelling werd ingericht. Sommige soldaten werden aanvankelijk begraven op tijdelijke begraafplaatsen in Fosse (bij Namen) en Foy (bij Bastogne), waar 2.700 soldaten lagen die tijdens het Ardennenoffensief waren gesneuveld.

Ten westen van de verkeersweg, die door het kerkhof loopt, bevindt zich het uitzichtpunt en één van de vlaggenmasten. De weg naar dit punt is omzoomd door lindebomen. Vanaf deze plek heeft men een prachtig uitzicht op het heuvelachtige landschap en enkele kerktorens in de verte. Dit gebied staat bekend als het "Dal van Berwinne" en "Het plateau van Herve", ook een voormalig slagveld.

Gedenkteken
Het gedenkteken bestaat uit een kapel aan de noordzijde en het bezoekers/museumgebouw in de zuidelijke vleugel, verbonden door een colonnade gevormd door twee rijen van twaalf rechthoekige zuilen. Op de zuilen zijn de namen vereeuwigd van 450 vermiste soldaten, wier stoffelijk overschot nooit is gevonden of geïdentificeerd; hierop staan tevens de wapens van de Staten en overige Gebiedsdelen, terwijl dertien sterren uit gouden glasmozaïek het plafond van de colonnade sieren, die de oorspronkelijke dertien kolonies vertegenwoordigen. Voor de graven staat een bronzen beeld van de aartsengel, die de lauwerkrans uitreikt aan de mannen, die de heldendood gestorven zijn en die hij speciaal aanbeveelt bij de Almachtige God.

De begraafplaats als zodanig is onderverdeeld in acht percelen (A t/m H), gescheiden door een brede laan dwars door het midden en door smalle graspaden. De grafstenen zijn in een lichte boog geplaatst en strekken zich uit over een breed gazon dat geleidelijk afhelt en uitzicht biedt op het golvende, beboste gebied aan de oostzijde, waar gevechten zijn geleverd. De laan door het midden van de begraafplaats komt uit op een ommuurd pleintje met een vlaggenmast, met daarachter een bosschage van eiken en sparren.

Adoptie en onderhoud
Vrijwel alle graven van de gevallenen op dit kerkhof zijn geadopteerd door Belgische families, die het kerkhof bezoeken op kerkelijke feestdagen en weekends om bloemen te leggen bij de graven. De "American Battle Monuments Commission" in Washington D.C. (USA) blijft echter verantwoordelijk voor het onderhoud en de dagelijkse zorg. Deze commissie is een onafhankelijke regeringsinstantie, ingesteld door het Amerikaanse Congres in maart 1923.