Toerisme-online

 

Gemeente Wervik

         

Plaatsen in Wervik

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!

Wervik

Wervik is een plaats en stad in de provincie West-Vlaanderen in België. Wervik ligt langs de Leie die er de grens met Frankrijk vormt. Aan de overzijde van de Leie ligt de Franse gemeente Zuid-Wervik (Wervicq-Sud). Wervik vormt samen met Geluwe één entiteit. De streek staat bekend voor zijn tabak. In de stad bevindt zich het Nationaal Tabaksmuseum.

In Wervik staan ook twee windmolens die recent gerestaureerd zijn en beide nog kunnen werken: de stenen Briekenmolen (bij het Tabaksmuseum) en de houten Kruisekemolen. Deze worden in de zomer een zondag op twee bediend door vrijwillig molenaars.
De Sint-Medarduskerk is een van de grootste van West-Vlaanderen en opgetrokken in verschillende stijlen (Romaans, maar grotendeels in gotiek: het koor en een deel van de kruisbeuk in Scheldegotiek, de rest in Brabantse hooggotiek).

De stad Wervik is door zijn unieke ligging in alle opzichten een grensgeval. Het wordt van Frankrijk gescheiden door de Leie en heeft een Franse zustergemeente, namelijk Wervicq-Sud. Het bevindt zich tevens op de grens van Wallonië en vormt de overgang tussen de Westhoek en de Leiestreek. Gelegen in de driehoek Ieper-Kortrijk-Roeselare is deze oudste stad van West-Vlaanderen deels stedelijk, deels landelijk. Wervik telt 17.617 inwoners, beslaat een oppervlakte van 4.361 ha en beschikt over een uitgebreide sport- en culturele infrastructuur. Het eiland De Balokken, de kerken, de twee molens en uiteraard het tabaksmuseum geven de tabakstad bij uitstek een toeristische meerwaarde. Wandelaars en fietsers komen er ook aan hun trekken, zeker in de meer landelijk gelegen woonkernen Geluwe, Kruiseke en Ter Hand. De nodige couleur locale kan opgesnoven worden in de talrijke gezellige herbergen en bij de vele druk bezochte evenementen.