Toerisme-online

 

Gemeente Westerlo

         

Plaatsen in Westerlo

   

 

 

Westerlo

Aan de weg Turnhout-Geel-Aarschot ligt de Kempische gemeente Westerlo (14 km ten noorden van Aarschot) in een prachtig natuurgebied van bossen, holle wegen, beekjes, heuvels, weide- en akkerland. Op het dorpsplein staat een Marialinde uit 1621 met een bladerkroon van ruim 13 meter doorsnede. De Sint-Lambertuskerk is in Demer-gothiek gebouwd en heeft een koor en een kruisbeuk uit 1415. Eens per jaar, in juli, wordt het Kasteel van Merode opengesteld voor de zgn. Kasteelfeesten. Het is een door een slotgracht omringd gebouw met delen uit de 13de eeuw en later; tegenwoordig is het in gebruik als Gemeentehuis en als Cultureel Centrum. Het Kasteel staat in de 'Warande', een natuurgebied, waarvan 60 ha (het Rietpark) voor bezoekers is opengesteld; het is een ideaal wandelgebied, waarvoor speciale kaarten zijn vervaardigd (verkrijgbaar op het Gemeentehuis). Een van die wandelingen zal ongetwijfeld leiden naar de Norbertijnerabdij van Tongerlo (1130). Men bereikt de abdij langs een prachtige drie eeuwen oude lindelaan. Merkwaardig zijn de 16de eeuwse toegangspoort, het gastenhuis (16de eeuw) de gebouwen vam de prelatuur uit de 18de eeuw, de neogotische abdijkerk, het Spaanse Torentje (1477), de tiendenschuur (1618), maar vooral de rijke collectie schilderijen, tapijten en kerkelijke schatten. De abdij bezit tevens een kopie op doek van Leonardo da Vinci's 'Laatste Avondmaal', een kopie die slechts een tiental jaren jonger is dan het origineel. Voor deze kopie werd een speciaal Da Vinci-museum ingericht. De Beeltjes en de Kwarcken vormen een natuurgebied met 8 bewegwijzerde wandelingen. De Kempische Ardennen vormen een compleet recreatiecomplex met openluchtbaden, strand, vis- en roeivijvers, een speeltuin en een camping.

Wie Westerlo op een actieve manier wil verkennen heeft verschillende mogelijkheden. De bewegwijzerde fietsroutes leiden je langs veilige wegen naar de mooiste stukjes natuur en monumenten. Personen die liever wandelen, kunnen één van de bewegwijzerde wandelingen volgen en paardenliefhebbers kunnen een ruiterroute volgen langs de mooiste plekjes van Westerlo. En wie op een aparte manier Westerlo wil verkennen, kan een huifkartocht maken. Op het ritme van de paardenhoeven stap je op rustige wegen langs bossen, velden en weiden. En de kinderen beleven vast en zeker een onvergetelijke dag in het sprookjesbos of in de kinderboerderij Nenke Punk.... Gemeente Westerlo
 

Wikipedia: Westerlo is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 23.000 inwoners. De fusiegemeente telt naast Westerlo-centrum zelf nog 3 deelgemeenten: Tongerlo en Zoerle-Parwijs die in 1971 bij Westerlo gevoegd werden en Oevel dat in 1977 bij Westerlo gevoegd werd.

Bezienswaardigheden
Het Kasteel Van Merode dateert oorspronkelijk uit de middeleeuwen.
Het "Kasteel van gravin Jeanne van Merode" of "Nieuw Kasteel" werd in 1973 ingericht als gemeentehuis. Het werd opgericht in 1909-1911 en is samen met het omliggende park als monument en dorpsgezicht beschermd.
Het dorpsplein is driehoekig. Er rond staan verscheidene beschermde herenhuizen. Op het plein staat een lindeboom, die in 1630 werd geplant.
De dekanale Sint-Lambertuskerk heeft een lange bouwgeschiedenis. Het koor en transept gaan reeds terug tot 1416. Het schip dateert uit de zestiende eeuw en de toren werd heropgebouwd in 1760. De dekenij dateert uit 1618. In 1984 werden het vredegerecht en de politierechtbank hier ondergebracht.

Natuur
Westerlo wordt ook wel de groene parel der Kempen genoemd, vanwege zijn grote hoeveelheid natuur. Bekend is het uitgestrekte bosgebied de Beeltjens.... Wikipedia