Toerisme-online

 

Gemeente Wezet

         

Plaatsen in Wezet

   

 

 

Visé/Wezet

Visé is de noordelijkste stad van de provincie Luik, 15 km ten noorden van Luik, en ligt aan de samenvloeiing van de Maas en de Berwinne. Het was al in de vroege middeleeuwen een versterkte stad; Karel de Stoute beval echter in 1468 dat de versterkingen vernield moesten worden. Het ligt heel mooi in het rustige land van de Beneden-Maas en van de dalen van het Land van Herve. De kerk van Sint-Marinus stamt uit de 9de eeuw, kreeg haar vorm in de 15de en 16de eeuw en werd na een brand in 1914 herbouwd. Het spitsboogvormig koor uit de 16de eeuw bleef gespaard. De grote schat van deze kerk is de prachtige reliekenschrijn van Sint-Hadelinus uit de 11de en 12de eeuw, die reeds meer dan zes eeuwen op deze plek wordt bewaard. Een borstbeeld van de heilige, vervaardigd in de 15de eeuw, behoort eveneens aan de kerk. Het Stadhuis is een voorbeeld van 16de-eeuwse Maaslandse renaissance. gilden, waarvan het oudste, dat der kruisboogschutters, in 1310 werd opgericht. Dat van de haakbus schutters stamt uit 1579. Een derde gilde scheidde zich in 1910 af van dat der haakbusschutters. De gildehuizen der beide oudste gilden zijn gebouwd in Luikse Maasstijl en bezitten elk een museum. De kapel van Onze Lieve Vrouw van Lorette werd gebouwd in 1684 op een hoogte ten zuidoosten van de stad. Het bouwwerk is een getrouwe kopie van de Sancta Clausa te Lorette bij Ancona in Italie. Naar deze kapel worden vele bedevaarten gehouden. Vise heeft in de Eerste Wereldoorlog zwaar te lijden gehad.

Er varen toeristenboten op de Maas naar Luik en Kanne (bij Nederlandse grens). Tochten die veel gemaakt worden, voeren naar de zgn. 'Stop van Ternaaien', een sluis waar de schepen maar liefst een hoogteverschil van 14 meter moeten overbruggen. Andere bestemmingen zijn de grotten en champignonkwekerijen der Jezuieten in Kanne. Er is een groot aantal fiets- en wandelroutes uitgezet. Het Robinsoneiland is een heerlijk centrum voor alle vormen van watersport. De folkore speelt een belangrijke rol in Vise: de drie gilden hebben hun feesten in voor- en najaar, waardoor veel bezoekers naar de Vise trekken. Op de 3de zondag van september trekt de St.-Hadelinus-processie uit.

Visé, Stadt der Traditionen: Das Rezept des köstlichen Gänsefleischgerichtes nach »Art von Visé« (»l'Oie à l'instar de Visé«) wird von einigen Köchen und alten Familien der Stadt wie der heilige Gral gehütet. Schließlich gehen die Gänse in Visé auf eine geschichtsträchtige Tradition zurück. Bei der Belagerung der Stadt durch die Truppen des Fürstbischofs von Lüttich im Jahre 1376 wagte es eine unbekannte Gänsehirtin, den Feinden die Fahnen abzureißen. Durch diese Tat ließen sich bei den Einwohnern von Visé ungeahnte Kräfte mobilisieren, und sie schlugen die Haudegen der Lütticher Angreifer in die Flucht. Die Gans hielt über Generationen auch Einzug in die Gastronomie, und ihr Erbe wird von der Bruderschaft »La Délicieuse Oie du Gay Savoir en bien manger« bewahrt. In den wärmeren Jahreszeiten stolziert so manche Schar Gänse in den grünen Auen am Maasufer.

Zum kulturellen Erbe der Stadt zählen auch die Arkebusiere (Hakenbüchsenschützen) und Armbrustschützen, denen Museen gewidmet sind. Die heutige Gilde der Arkebusiere wurde im 16. Jahrhundert geschaffen, um als Militärkompanie die Stadt und ihre Bewohner zu beschützen und zu verteidigen. Das Armbrustschützen-Corps geht sogar auf das Jahr 1310 zurück. Im Museum der ehemaligen Arkebusiere sind hauptsächlich Waffen und andere Objekte ausgestellt. Vieles ist bei der Zerstörung Visés 1914 verloren gegangen. Dieses Museum im Zentrum der Stadt befindet sich in einem der majestätischen Gebäude im maasländischen Renaissance-Stil, die den Stadtkern zieren. Ebenso wie dasjenige der Armbrustschützen. In ihrem Museum sind zahlreiche einzigartige Armbrüste als Ausstellungsstücke vorhanden. Auch das Rathaus zählt zu den schönsten und markantesten Bauten Visés. In der Rue Haute, der Haupt-Einkaufsstraße der Stadt, laden viele Geschäfte zum Bummel ein. Ob Dekor, Mode, Schmuck, Delikatessen, Metzgereien und Bäckereien mit hauseigenen Leckereien, sie alle haben ihren individuellen Charakter bewahrt und verströmen einen selten gewordenen Charme. Liegt Visé auch ein wenig abseits am Rande des Lütticher Landes, so ist es dennoch einen Ausflug wert. Nicht zuletzt auch wegen der schönen Maaslandschaft, den urigen Ortschaften und Dörfern der Umgebung wie die ehemalige Grafschaft Dalhem oder Moelingen und zahlreichen Sehenswürdigkeiten wie die touristische Domäne der ehemaligen »Zeche von Blegny«, das Fort Eben-Emael oder der Turm von Eben-Ezer.
Bron: Grenz-Echo 

Wikipedia: Wezet (Frans: Visé) is een stad in de Belgische provincie Luik. Zij ligt aan weerszijden van de Maas, tussen Luik en Maastricht. De stad grenst voor een deel aan de Nederlandse gemeente Eijsden, met de Maas als grensrivier ertussen. Daarnaast grenst deze Waalse (Franstalige) gemeente ook bij Ternaaien aan Maastricht (zonder dat de Maas ertussen ligt). Wezet telt bijna 17.000 inwoners.

Overige kernen: Argenteau, Cheratte, Lieze (Lixhe), Richelle en Ternaaien (Lanaye).

In Cheratte bevindt zich het uit 1643 daterende kasteel van steenkoolontginner Gilles de Saroléa (1617-1665). In het Belgische gedeelte van de St Pietersberg bevindt zich de Verloren Vallei.... ...Wikipedia 

HOTEL & RESTO DE LA GARE: Hôtel & Resto de la Gare ligt in Visé, op 13 km van Maastricht. U kunt genieten van een maaltijd in het restaurant bij de accommodatie. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv. Sommige kamers beschikken over een comfortabele zithoek. Alle kamers hebben een eigen badkamer met een bad of een douche. Voor extra comfort zijn er een haardroger en gratis toiletartikelen aanwezig. Hôtel & Resto de la Gare is geheel voorzien van gratis WiFi.