Toerisme-online

 

Gemeente Wingene

         

Plaatsen in Wingene

   

 

 

Wingene

Wingene is een plaats en gemeente in de provincie West-Vlaanderen in België. De gemeente Wingene bestaat naast Wingene-centrum nog uit de fusiegemeente Zwevezele. In het landelijk gebied van Wingene liggen nog twee kleine dorpen, nl. de parochies Sint-Jan en Wildenburg. Iets ten noordwesten van het centrum van Wingene ligt het landelijk gehucht Sint-Elooi, dat een eigen wijkkapel heeft en behoort tot de Sint-Amandusparochie (Wingene-centrum). Net ten oosten van Zwevezele ligt de parochie Hille, waarvan de inwoners voor een groot deel meeleven met de bevolking van Zwevezele-centrum. Het nieuwe gemeentehuis dateert van 1984. In 1990 kwam de gemeente Wingene in de media door het uitbreken van de varkenspest. Wingene was als gemeente ook vele jaren bekend omwille van de driejaarlijkse Brueghelstoet, een traditie die werd stopgezet in 2002.

Op de grens met Ruiselede bevindt zich het natuurgebied De Gulke Putten. Daarin bevindt zich het Radiozendstation Ruiselede, een voormalig langegolfradiostation, dat tegenwoordig toebehoort aan de Radio Maritieme Diensten. Dit station kreeg ten onrechte de naam Radio Ruiselede, want het station en bijna alle zendmasten staan op grondgebied Wingene. Deze dienst Belradio ging in 1927 van start en voorzag toen reeds in een verbinding tussen Brussel en New York. De gemeente Wingene ligt in de toeristische Regio Brugs Ommeland en maakt deel uit van het Tieltse Molenland. Wingene is één van de bosrijkste gemeenten van West-Vlaanderen met 460 ha bossen en dreven. Het is een uitstekende plaats om te komen fietsen en wandelen met het gezin.

Vooral Wildenburg en het Sint-Pietersveld, (gelegen tussen Wingene en Beernem), zijn de ideale startpunten voor een namiddag fietsen en wandelen. U kunt er altijd inpikken op bewegwijzerde wandel– en fietsroutes zoals de Bulskampveldroute of het Wildenburg-Wandelpad. Ook het leerwandelpad rond de Gemeenschapsinstelling ‘de Zande’ is een boeiende ervaring; Doorheen de bossen ligt er een uitstekend mountainbikeparcours ‘de Bruegelmolenroute’ met een lus van 36 km en een lus van 321 km en met als startpunt ‘de Zande’. Dit gebied sluit nauw aan bij het Provinciaal Domein Lippensgoed-Bulskampveld, dat even verder richting Beernem ligt.

In het Centrum van Wingene biedt het recreatiebad ‘de Alk’ met zijn instructiebad, glijbaan, whirlpools, stoombaden en peuterbad, waterplezier voor jong en oud. De sportdienst biedt er naast klassieke zwemlessen ook een uitgebreid aanbod aan aquagym aan. Het recreatiebad is zeven dagen op zeven open, in de weekends van 9.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. Het feesten zit de Wingenaars in het bloed, denken wij maar aan de legendarische Bruegelfeesten of het jaarlijkse Carnaval in Zwevezele. Tijdens de Carnavalperiode staat Zwevezele op zijn kop met de Prinsenverkiezing, zijn verklede kroegentocht en zijn jaarlijkse Carnavalstoet georganiseerd door de Orde van de Bolhoed.Wie het wat rustiger aan wil doen met een kleine wandeling, kan steeds terecht in het mooie Kasteelpark in het Centrum van Zwevezele. U bereikt dit park als u op het Marktplein van Zwevezele de Waldreef neemt. In het Kasteelpark zijn het gerenoveerde Koetshuis en het Aubetje getuigen van het kasteelverleden van Zwevezele. Wie interesse heeft voor de geschiedenis van de landbouw en de evolutie van de technieken en de landbouw, verwijzen wij graag naar het landbouwmuseum ‘de 1000 stoomwielen ‘op de Hille langs de N50 Brugge-Kortrijk waar u een schat aan materialen en werktuigen kunt bewonderen.

Bezienswaardig: Bengel Speeldorp - Recreatiebad De Alk... naar website
 

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!