Toerisme-online

 

Gemeente Yvoir

         

Plaatsen in Yvoir

   

 

je ideale vakantiehuis vind je bij HappyHome!

  

Yvoir

Yvoir is een plaats en gemeente in de provincie Namen in België. De gemeente telt ruim 8500 inwoners en ligt op een hoogte van 180 meter. Aan de uitmonding van het zijriviertje de Bocq in de Maas, 17 km ten zuiden van Namen, ligt Yvoir. Het stadje heeft tot het einde van de vorige eeuw bekendheid gehad vanwege de plaatselijke ijzersmederijen. De Gildehuizen van de 'Maitres des Forges' getuigen hiervan. De kerk uit de tweede helft van de 17de eeuw werd in 1761 vergroot. Het interieur (preekstoel, biechtstoelen) werd in rococo-stijl aangepast. Hoog boven de rechteroever van de Maas ligt op een 125 meter hoge rots de ruine van het Kasteel Poilvache, een oude 11de-eeuwse vesting. Poilvache was in verschillende oorlogen betrokken en werd in 1430 door de Luikse machthebbers gesloopt. Een eilandje in de rivier, het zogenaamde 'Ile d'Yvoir', is nu een recreatiecentrum met strandbad, zwembad en waterskischool.... Gemeente Yvoir - Wikipedia

Overige kernen: Dorinne, Durnal, Évrehailles, Godinne, Houx, Mont, Purnode en Spontin.
Bezienswaardig: Middeleeuwse ruïnes Poilvache - Brasserie du Bocq - Eiland van Yvoir

Godinne: Het plaatsje Godinne ligt halverwege tussen Namen en Dinant, in een grote bocht van de Maas, die het dorp aan drie zijden omsluit. De 'Mont Pele' beschermt Godinne tegen noordenwinden. Op de top van deze rots staat een TV zendmast. De kern van Godinne is opgenomen onder de beschermende monumenten: onder andere een 15de-eeuwse priorij, een kasteel in Spaanse stijl, de St.-Rochuskapel, oude vakwerkhuizen en de 'potale du charreau', een door oude pijnbomen omzoomde waterplas. Er zijn vele goede sportmogelijkheden: roeien, vissen, zwemmen. Speleologen vinden hier interessante grotten. Bewegwijzerde wandelingen zijn uitgezet.

Spontin: Aan de Bocq, een van de vele zijriviertjes van de Maas, ligt 20 km zuidoostelijk van Namen het plaatsje Spontin. De bronnen van dit gebied voorzien Brussel van drinkwater. De vallei is buitengewoon schilderachtig en een ideaal wandelgebied. Het Kasteel van Spontin behoort tot de oudste kastelen van het land. De oorspronkelijk slechts uit een toren bestaande leenburcht (13de en 14de eeuw) werd in 1622 in Maasrenaissance-stijl herbouwd en vergroot. Over een nog werkende walbrug, tussen 2 zware torens bereikt de bezoeker het zogenaamde wapenplein. Daar bevindt zich een put met sierlijk smeedwerk. Het interieur is zeer rijk met onder andere gotische schouwen, houtsnijwerk in Louis XIII-stijl, antieke meubelen, schilderijen en een ivoren kruisbeeld. In de omgeving bevinden zich minerale bronnen. Er is een openlucht-zwembad, een speeltuin en er wordt aan modelvliegerij gedaan. 

NOVASOL Vakantiehuizen in België

Chargée d’histoire, de culture artisanale et de richesses patrimoniales, Yvoir, fille de Haute-Meuse, présente tous les charmes pittoresques et les vertus d’accueil dont « fleuronne » la douceur mosane. De coquets villages avec des noms souvent évocateurs, entrecoupés de champs cultivés, de prairies verdoyantes et de boqueteaux d’essences feuillues, composent à l’entité un cadre rural et champêtre du meilleur aloi, propre à enchanter tous les amoureux de la nature et du grand air. Voici Spontin, ses sources minérales et sirops réputés, son vieux moulin à aube et son remarquable château féodal ; voici Purnode et sa brasserie du Bocq aux nombreuses variétés de bières artisanales (à l’ancienne), Godinne et son prieuré, son église, sa vieille ferme, Mont et son Trou Bernard pour les férus de spéléologie ; voici Dorinne, Durnal, Evrehailles aux belles maisons de pierres et Houx, dominé par les ruines du château de Poilvache, merveilleuse forteresse médiévale (13e & 14es.), la plus vaste de la vallée de la Meuse ; voici Yvoir même, ancien bourg mosan industrieux où l’extraction et la transformation de la pierre (grès, petit granit) ont supplanté le travail du fer, dont il fut un centre permanent et important de l’époque gauloise à la fin du 19e siècle. Quelques maisons de maîtres de forges, dont le très beau château de Bouvignes (1751), et certains mots du vocabulaire local (maka, marteau…) évoquent cette prospérité métallurgique d’Yvoir, aujourd’hui résolument engagé dans la promotion et l’exploitation des nombreuses ressources touristiques et sportives de l’entité communale. Les pôles d’attraction n’y manquent pas. Citons en pêle-mêle sommaire : l’île d’Yvoir, ses plans d’eau et son parc récréatif de 2 ha ; les châteaux de Spontin, de Poilvache, le Domaine de Champalle, réserve naturelle, et son Rainforest, à la découverte de l'Afrique noire ; un vaste hall omnisports, des infrastructures tennistiques, des sites d’escalade, de spéléologie et de sports nautiques ; le fleuve et le Bocq, rendez-vous des chevaliers de la gaule… De nombreuses promenades pédestres balisées et des circuits-vélo détaillés invitent à sillonner une région magnifique et à découvrir de plus près ses beautés, ses curiosités et ses gens. De la simple tente en camping organisé à la chambre d’hôte prestigieuse, du resto sympa au relais gastronomique étoilé… les possibilités d’hébergement et de restauration y sont nombreuses et diversifiées et concourent de la plus belle manière au renom de l’accueil d’Yvoir et de ses environs. 

VAKANTIEHUIS A L'AISE: Lang geleden liep er een spoorlijn door het gehucht Bauche. Dat wil zeggen, de resten van het spoor liggen er nog steeds, maar de lijn is al lang niet meer in gebruik. Hetzelfde geldt voor de gebouwen die destijds dienst deden als station en goederendepôt, maar gelukkig heeft men die toch bewaard. Eén daarvan is nu de vakantiewoning À l'Aise. Vooral van buiten straalt het authentieke en oorspronkelijke karakter er dan ook vanaf. Van binnen heeft er uiteraard een grote verbouwing plaats gevonden om het van een depôt in een woning te veranderen. En dat is goed gelukt, want er staat nu een woning die in alles voldoet aan de eisen van de moderne vakantieganger, of dat nu voor een weekend of voor een langer verblijf is. En bij mooi weer installeer je je in de ruime, omheinde tuin of op het verhoogde terras.