Toerisme-online

 

Gemeente Zinnik

         

Plaatsen in Zinnik

   

NOVASOL Vakantiehuizen in België

Zinnik/Soignies

In de mooie streek van Boven-Zenne, Sennette en Samme, 15 km ten noordoosten van Bergen, ligt Zinnik. Het ligt in een gebied vol bezienswaardigheden: kastelen, parken, kerken een prachtig landschap met beboste dalen en riviertjes. In Zinnik zelf staat de Sint-Vincentiuskerk (10de-13de eeuw), die tot de mooiste romaanse bouwwerken van het land behoort. De kerk heeft een koorpartij, een kruisingstoren en een westzijde uit het einde van de 10de eeuw. Het transept en schip dateren uit 1110, de kapittelzaal en het klooster uit de 13de eeuw. In de volgende eeuwen werd nog veel toegevoegd. Het interieur is buitengewoon rijk aan kunstwerken, onder andere de kloosterstoelen. Een zeer oude kapel bij het vroegere kerkhof (9de-10de eeuw) herbergt het plaatselijke Oudheidkundig Museum. Zinnik heeft trouwens nog meer kapellen: die van Marais Tillenaux (17de eeuw), Sint-Antonius (16de eeuw) en het klooster van de ranciskanessen (16de en 18de eeuw). Bezienswaardig zijn verder de Lakenhalle op de Grote Markt (begin 16de eeuw) en het 'Maison du Chant', waar van 1445 tot 1794 ontelbare generaties zangers en musici onderricht kregen. Dit en tal van huizen uit de periode van de 15de tot de 18de eeuw tonen dat dit stadje veel uit het verleden heeft weten te behouden. In de buurt van Zinnik liggen enorme steengroeven, waaruit het zogenaamde kleingraniet wordt gewonnen. Folkloristisch kent het stadje het feest van 'Simple et Lourd' dat op de 3de zaterdag van oktober wordt gehouden. Verder de 'Tour de Vincent', een historische ommegang op Pinkstermaandag. In Horrues, waar een prachtige 12de-eeuwse romaanse kerk staat met een 13de-eeuws gotisch koor en een witstenen retabel uit de 16de eeuw. 

WIKIPEDIA: Zinnik (Frans: Soignies), is een Belgische gemeente en stad in de provincie Henegouwen, de hoofdplaats van een gelijknamig arrondissement, met een oppervlakte van 110 km² en ruim 25.000 inwoners. De rivier de Zenne heeft haar oorsprong in Zinnik. De naam Soignies (Zinnik) betekent trouwens woonplaats op de Zenne (Siniacum in het Gallo-Romeins). De huidige gemeente ontstond bij de administratieve hervorming van 1977 door samenvoeging van de toen opgeheven gelijknamige gemeente (13.000 inw.) met Horrues, Casteau (waarvan een klein deel naar Bergen ging), Thieusies, Naast, Chaussée-Notre-Dame-Louvignies en Neufvilles.

Bezienswaardigheden
De collegiale Sint-Vincentiuskerk (Collégiale Saint-Vincent), een van de fraaiste voorbeelden van romaanse bouwkunst in België, is een bezoek zeker waard. Het koor en de dwarsbeuk dateren uit eind 10e / begin 11e eeuw. De westtoren (reeds gotisch) is van ca. 1250.
Het schip bestaat inwendig uit drie geledingen. Opmerkelijk zijn de romaanse tribunes van de zijbeuken, die enige gelijkenis met de kathedraal van Doornik vertonen. De kerk heeft een rijk versierd interieur (o.a. een zeer fraai renaissance-doksaal van vóór 1636, interessant meubilair) en een rijke kerkschat.
Vlakbij de kerk bevindt zich ook een Lakenhalle uit de 16e eeuw.
Het oude Kerkhof: Publieke wandelplaats. Gedachteniskapellen en grafstenen vertellen er het verleden van de stad.
Documentatiecentrum van het arduin en het glas: Werktuigen en documenten betreffende de vroegere en huidige ontginning in de arduingroeven in Zinnik. Rijke verzameling van versteende fossielen (zoals trilobieten) gevonden in de hardsteenlagen. Tentoonstelling van glazen van de firma Durobor.
In Zinnik groeit de dikste (meerstammige) boom van België, een plataan met een omtrek van 11 m. De boom staat in het (private) kasteeldomein van Saulchoy.