Toerisme-online

 

Gemeente Zoutleeuw

         

Plaatsen in Zoutleeuw

   

 

Zoutleeuw

Zoutleeuw (Frans: Léau) is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De stad ligt in het Hageland, in het oosten van de provincie, en telt ruim 8000 inwoners. De inwoners worden Leeuwenaars genoemd. Sint-Leonardus is de patroonheilige. Enkele bezienswaardigheden zijn: het Vleeshuis van Zoutleeuw, ten onrechte de Lakenhalle genoemd. Het Vleeshuis bestond al in de 13de eeuw. In het Vleeshuis bevonden zich vleesbanken, die erfelijk waren. Ze werden net als onroerend goed beschreven met reengenoten. Over de bouwgeschiedenis is nog weinig geweten. Waarschijnlijk werd het Vleeshuis herbouwd in de tijd dat het schitterende stadhuis tot stand kwam. De 3 gilden en de Tafel van de H. Geest maakten van het Vleeshuis gebruik. De Rode Leeuw, voormalige herberg naast het Stadhuis. De naam komt voor in 1528. Dit huis had een lubbe, dit is een vooruitstekende verdieping, waarvoor aan de hertog belasting moest worden betaald. In 1879 verdween de bouwvallige hoekwoning, dat zijn naam toen al lang had verloren. De kapel Onze-Lieve Vrouw van de Osseweg van 1538, een eeuwenoud bedevaartsoord aan de Ossenwegstraat. In 1538 werd Gilis vander Hoeven, alferis of vaandeldrager uit Antwerpen, van zijn krukken verlost. Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg werd vooral vereerd om van breuken te genezen. Er is een lange legende over het ontstaan van de kerk, maar dit is een korte samenvatting: op een dag is een boer in zijn weide aan 't ploegen. Opeens graaft hij een oud Maria-beeld op en zet hem aan de voet van een grote boom, ergens ver daarvandaan. Maar de boer vindt het Maria-beeld later terug op zijn wei. Een tweede maal zet het hij het aan de voet van die zelfde grote boom, en weer vindt hij het terug op zijn weiland. Daarom besluit de boer om het beeld daar te laten staan en zo is de kerk op de Osseweg ontstaan. 1538 is dan ook de datum van de stichting.
Het Heksenkot, een vervallen gebouw achter het nieuwe stadhuis, wordt weldra gerestaureerd. Het is een restant van de tweede toren boven de oude Sint-Truidensepoort, te zien op het plan van Jacob van Deventer uit circa 1550. Hij werd rond 1330 gebouwd. In 1889 verhoogde notaris Gustave Fineau de restanten met een bouwsel, louter bedoeld als amusementsruimte. Als men rond het gebouw loopt, ziet men inderdaad de initialen G en F, en de getallen 1, 8, 8 en 9, die samen het jaartal 1889 vormen.

Het rijke verleden van Zoutleeuw is uiteraard een belangrijke troef: zo zijn zeker de Sint-Leonarduskerk en het Historisch Stadhuis van onschatbare waarde voor elke cultuurliefhebber. Tal van bezienswaardigheden op de markt en in de nabijheid van het centrum zijn een bezoekje zeker waard. De streek kan natuurlijk ook verkend worden via de talrijke wandel- en fietspaden die u leiden langs de mooiste hoekjes en de gezelligste plekjes in Zoutleeuw en omstreken: het natuurgebied "Het Vinne" is een interessante uitvalsbasis. 13 km noordoostelijk van Tienen ligt het stadje Zoutleeuw, dat eens, dankzij zijn ligging op de grote handelsroute Brugge-Keulen, een belangrijk handelscentrum van Brabant was. Het prachtige marktplein vormt het logische centrum van de stad. De St.-Leonarduskerk (1235-1551) evolueert van vroeg-gotische (het koor) naar laat-gotische (de sacristie) stijl. De kerk heeft 2 ongelijke, massieve torens. Monumentaler nog dan die van Leuven is de Sacramentstoren van deze kerk: 18 meter hoog, 10 verdiepingen, 200 versierde beeldjes. De schepper was Cornelis Floris de Vriendt. In de zijkapellen staan mooie drieluiken en een Sint-Anna-retabel. Het belangrijkste stuk uit de kerkschat is het St.-Leonardus-retabel op het altaar in de rechter kruisbeuk. De grote bouwmeester Rombout Keldermans uit Mechelen tekende de plannen voor het Stadhuis uit 1525. Voor het laat-gotische gebouw staat een pui met vroeg-renaissancistische versieringen. Het interieur getuigt van Zoutleeuws welvaart in de 16de eeuw, zoals de magistratenzaal, de plafonds en de open haarden. De Lakenhal naast het Stadhuis uit 1500 en tal van andere opvallende grote en rijkversierde huizen duiden aan welke positie Zoutleeuw bekleedde in Brabant.