Toerisme-online

 

Gemeente Zulte

         

Plaatsen in Zulte

   

 

 

Zulte

Zulte is een plaats en gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen in België. De gemeente telt ruim 14.500 inwoners. Zulte ligt langs de rivier de Leie. De fusiegemeente Zulte bestaat uit de volgende drie voormalige gemeenten: Zulte, Olsene en Machelen. Enige bekendheid wordt aan de gemeente Zulte verleend door het gelijknamige bier, dat oorspronkelijk ook in de gemeente werd gebrouwen door de brouwerij Anglo Belge. Een jaarlijks terugkerend folkloristisch evenement is de zogenaamde Firtelstoet. Deze bestaat uit een stoet van praalwagens waarop korte (doorgaans erg 'volkse', op het randje van 'platte') toneelstukjes worden uitgevoerd op verschillende plaatsen langs het traject.

Bezienswaardigheden
Het kantmuseum; Het Raveelmuseum, dit museum bevat werken van de kunstschilder Roger Raveel;
Het geboortehuis van kunstschilder Roger de Backer; Het huis van kunstschilder Modest Huys; Villa Salome met authentieke paardecirkel (Zichtbaar vanaf de spoorlijn).
In de deelgemeente Machelen bevindt zich een van de twee Franse nationale militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. Tijdens gevechten aan de Leie vielen circa 600 militairen. Zij werden met 700 elders gesneuvelden hier bijeengebracht. Nadat een groot deel van hen was gerepatrieerd, werd dit de militaire begraafplaats voor Franse soldaten die na de bevrijding van Roeselare op 14 oktober 1918 nog zijn gevallen en die elders in Vlaanderen waren begraven.
De Nederlandse schrijver Gerard Reve verbleef bijna twee jaar in een verpleeghuis in Zulte, alwaar hij op 8 april 2006 overleed. In de deelgemeente Machelen ligt het graf van dichter Gerard Reve.
Voor de Franse Revolutie behoorden Zulte, Olsene en Machelen tot de kasselrij Kortrijk, een staatsrechterlijke gebiedsomschrijving in Vlaanderen. Deze kasselrijen, 17 in aantal, waren in de 11de eeuw ontstaan op initiatief van Boudewijn V, Graaf van Vlaanderen.

Voor de administratie werd de kasselrij Kortrijk in 5 kantons verdeeld, ‘roeden’ genaamd: namelijk de roede van Harelbeke, Tielt, Deinze, Menen en de Parochies rond Kortrijk. Onze drie deelgemeenten behoorden tot de roede van Deinze, samen met de parochies Deinze, Astene, Wontergem, Grammene, Petegem en Zeveren. De annexatie bij de Franse Republiek op 1 oktober 1795 maakte een einde aan deze eeuwenlange bestuurlijke indeling. Het oude graafschap werd verdeeld in twee departementen, dat van de Leie en dat van de Schelde, met aan het hoofd een prefect, naar Frans model. Zulte, Olsene en Machelen behoorden tot het Scheldedepartement, waaruit in 1814, onder de Hollandse bezetting de huidige provincie Oost-Vlaanderen is gegroeid.