Toerisme-online

 

Gemeente Zwevegem

         

Plaatsen in Zwevegem

   

HotelSpecials.nl ...en we gaan er weer even tussenuit!

Zwevegem

Zwevegem is een plaats en gemeente in de provincie West-Vlaanderen in België. Naast Zwevegem zelf liggen in de fusiegemeente nog de landelijke deelgemeenten Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs. Zwevegem zelf ligt in het noorden van de gemeente, in de stedelijk omgeving van Kortrijk. De vier andere dorpskernen liggen in het zuiden van de gemeente.

Bezienswaardigheden
In de Gemeente staan drie beschermde molens: de Stenen Molen, Mortiers Molen en de Molen ter Claere.
De Stenen Molen werd gebouwd in 1798. Sinds 1974 is hij eigendom van de gemeente. Het was een korenmolen. Aanvankelijk een grondzeiler werd hij later verhoogd en kreeg beneden een cirkelvormige omgang. Zijn zetelkapconstructie van 1890 is uniek. Alleen de buitenkant is gerestaureerd. Het binnenwerk is niet meer aanwezig.
Mortiers molen, een staakmolen op vier teerlingen, met een later bijgemetseld teerlinghok, werd waarschijnlijk rond 1794 gebouwd. Het was een graanmolen. Het is de allerlaatste houten molen met volledig verdekkerde wieken (verdekkerd in 1935). De molen werd maalvaardig gerestaureerd.
De molen ter Claere, een grondzeiler, is gelegen in de deelgemeente Sint-Denijs en ligt op het hoogste punt van de gemeente (76 meter). Ook deze molen is maalvaardig. Zijn naam duikt voor het eerst op in 1415. De houten molen werd volledig vernield in 1848. Rond 1854 werd op die plaats de huidige stenen molen gebouwd.
De huidige Sint-Amanduskerk dateert van september 1938 en is een ontwerp van de Nederlandse architect Alphons Boosten. Enkel de kerktoren (13de eeuw) is een overblijfsel van de oude kerk.

Zwevegem beschikt over een aantal waardevolle gebouwen die ten volle onze aandacht verdienen. De drie beschermde windmolens, twee in Zwevegem (Mortiers Molen en de Stenen Molen) en één in Sint-Denijs (de Molen ter Claere). Mortiers Molen aan het einde van de Twee Molensstraat is de oudste van de drie (bouwjaar niet bekend, maar wellicht van vóór 1778). Hij werd in 1994 gerestaureerd en is maalvaardig. Deze standaardmolen is eigendom van de vzw Stichting Bekaert-de-Liedekerke-Vroman. De Stenen Molen aan de Avelgemstraat werd gebouwd in 1798 en is sinds 1974 eigendom van de gemeente. Hij heeft geen binnenwerk meer en doet thans voornamelijk dienst als tentoonstellingsruimte. De Molen ter Claere tenslotte siert het hoogste punt van Zwevegem (76 meter), met mooie uitzichtpunten. De huidige grondzeiler dateert van omstreeks 1856 en is eigendom van de familie Taelman. Ook deze molen is maalvaardig. De Sint-Dionysius - en Sint-Genesiuskerk van Sint-Denijs is de interessantste kerk van de gemeente. Het is een hallenkerk waarvan de laat-romaanse koornis van Doornikse kalksteen dateert uit de twaalfde eeuw. Die koornis en andere oude delen van het gebouw zijn sinds 1939 beschermd. Den Hull in Sint-Denijs dateert van de achttiende eeuw en was vroeger het zomerverblijf van de bisschoppen van Doornik. De hoeve Diesveld in Otegem was vroeger een kasteel, waarvan nu slechts de monumentale inrijpoort en enkele arduinen zuilen in een kelder bewaard zijn gebleven. Het kasteel stond er nog in 1813 (tekening van Serafien Vermote). Verschillende oude hoeven, zoals Caudenborgh in Otegem, Te Stockerie en Ten Arbre in Sint-Denijs, het Lettenhof in Zwevegem e.a. De poort van het middeleeuws castellum van Zwevegem. De Priesterage in Zwevegem, op een Middeleeuwse mote, is de gewezen pastorie, die ook korte tijd dienst deed als wezenhuis. Het huidige gebouw dateert van het midden van de achttiende eeuw, is eigendom van de gemeente en wordt gedeeltelijk gebruikt voor kleine tentoonstellingen, poëzieavonden e.a.... naar website